diumenge, 17 de febrer del 2013

Un pas cap al futur de la pesca i els mars

Ecologistes en Acció informa: 
6 de febrer de 2013

Ecologistes en Acció aplaudeix la votació del Parlament Europeu avui en contra de la sobrepesca

El suport del Parlament Europeu a la reforma de la Política Pesquera Comuna (PCC) és històric i contribuirà a evitar una sobrepesca que s'ha perllongat durant dècades. Amb 502 vots a favor i solament 137 en contra, s'ha aprovat l'informe que estableix les bases per a un gir en la política pesquera. Ecologistes en Acció que ha participat en les reunions prèvies i assistit a la votació d'avui a Estrasburg, aplaudeix la proposta dels eurodiputats de restablir les poblacions de peixos abans de 2020.

“Aquest és un bon dia per al medi ambient. Una aclaparant majoria dels diputats al Parlament Europeu han aprovat un document marc que planteja la fi de la sobrepresca d'aquí a 2015”, assegura Lydia Chaparro, responsable de pesca d'Ecologistes en Acció. Cal recordar, explica, que actualment el 47% de les poblacions de peixos avaluades en l'Atlàntic i aproximadament el 90% de les del Mediterrani estan sobreexplotades.

L'informe aprovat introdueix l'aplicació de criteris mediambientals i socials transparents i objectius a l'hora d'assignar possibilitats de pesca als Estats membres. Igualment introdueix el Rendiment Màxim Sostenible com a model de gestió. Així mateix contempla mesures per acabar amb els descarts i dona suport a la creació d'incentius per fomentar maneres de pesca més selectiva i amb escàs impacte. Altres exigències, com l'opció de que la Comissió Europea estableixi quotes zero si no s'estableixen plans multianuales a temps, o la creació d'un 10% d'àreas de reserva sense pesca per permetre la recuperació, no han tirat endavant.

Chaparro, que ha seguit la votació en directe i participat en reunions prèvies amb eurodiputats, confia que “ara els ministres de pesca de la Unió Europea facin gala de flexibilitat pel bé dels nostres recursos pesquers i de les comunitats depenents de la pesca”. I és que la sobrepesca té un impacte ambiental perillós, però també greus efectes socials i econòmics.Les tècniques de pesca abusives han conduït a una rendibilitat reduïda del sector, que presenta una taxa de pèrdua de llocs d'ocupació d'entre el 4 i el 5 per cent anual, tal com recorda la xarxa OCEAN2012, de la qual Ecologistes en Acció forma part.

Aquesta és la primera vegada que el Parlament Europeu és colegislador per a la Política Pesquera Comuna. Ara, són els ministres de Pesca els qui tenen la responsabilitat de no afeblir la proposta del Parlament europeu. L'eurodiputada alemanya Ulrike Rodust, autora del document marc aprovat avui, liderarà l'equip del Parlament, mentre que el Consell serà representat pel ministre irlandès de pesca, Simon Coveney. Els ministres es reuniran a finals de febrer per ultimar la posició de negociació del Consell.

Ecologistes en Acció espera que el ministre espanyol Miguel Arias Cañete estigui a l'altura del repte davant el qual es troba avui la Unió Europea en relació al futur de la pesca i els oceans.

Serà, per tant, necessari seguir treballant perquè la sobrepesca sigui vetada pels representants dels Governs de la UE i l'objectiu es compleixi realment. Ecologistes en Acció seguirà d'a prop les negociacions i, especialment, la posició dels representants espanyols.

Es tracta d'una gran oportunitat per modificar en profunditat la Política Pesquera Comuna, en base també a criteris de regionalització del sector pesquer, cogestió i suport als criteris ambientals, socials i econòmics per repartir l'accés sostenible als recursos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada